Wednesday, 6 August 2025

Bitter melon (bitter gourd)

 

 Bitter. Melon's      benefits may be surprisingly sweet. Also called bitter gourd, this bumpy green vegetable has long been used in Ayurveda to support blood sugar control, combat infections and address inflammation, high cholesterol and even cancer.

Laboratory studies suggest, it can fight  like E coli, Salmonella, herpes viruses and even malaria parasites.and it is also  points to potential anti-cancer properties, particularly in breast cancer, where it may interfere with how cancer cells grow and communicate. However, most of this evidence comes from lab and animal studies; large-scale trials in humans are still lacking.

Where bitter melon shows the strongest promise is in diabetes management    as It contains several bioactive compounds — charantin (a plant steroid), polypeptide-p (a plant-derived insulin-like protein) and cucurbitanoids (a group of anti-inflammatory compounds) — which may mimic the effects of insulin, support its production, or improve the body’s use of glucose.

The  bitter melon extract significantly lowered fasting blood glucose in people with type 2 after four weeks.

How it works isn’t clear. It may help the pancreas produce insulin, protect insulin producing cells, or increase sugar uptake by the muscles. But the effects can be powerful and when combined with diabetes medications, may cause blood sugar to drop too low. If you’re taking medication, it’s important to monitor your levels closely.

Animal studies have also linked high doses to miscarriage risk, so pregnant people should eat it in moderation.

Pine nuts or Chilgoza

 Arthritis relief and anti‑inflammatory benefits:

Pine nuts contain pinolenic acid and antioxidants, such as vitamin E and polyphenols, that help reduce inflammation and joint pain, potentially easing arthritis symptoms. Traditional medicine and preliminary studies suggest symptom relief and improved joint mobility with regular consumption of nuts rich in anti‑inflammatory compounds. Their magnesium and zinc content also supports immune modulation and connective tissue health.

Tuesday, 15 July 2025

Ash gourd

  Ash gourd boasts a variety of beneficial vitamins and minerals, including vitamin C and B-complex vitamins such as niacin, thiamine and riboflavin. 

It is also a valuable source of minerals like iron, potassium, zinc, calcium and magnesium. 

The gourd also provides a good amount of protein, carbohydrates and dietary fiber. 

According to his blog, per 100 gms of ash gourd contains 3.9 g fat, 0.5 g saturated fat, 12.5 g total carbs, 0.6 g dietary fiber, 2 g protein, 33 mg sodium, and 259 mg potassium.

Thursday, 10 July 2025

Daru Haldi (Tree Turmeric)

 Berberine's most famous source is Daru Haldi, or Indian Barberry (Tree Turmeric). For generations, Ayurvedic practitioners have used this herb (it tastes bitter) to treat everything - from infections to digestive issues. In Chinese Yunani medicine, berberine has been used as a dietary supplement, to reduce fever, common cold, respiratory infections, and influenza. It is also used as an astringent agent to lower skin tone.

Monday, 7 July 2025

Spiny gourd

 100 గ్రాముల బోడ కాక‌ర‌కాయ‌ల‌ను తిన‌డం వ‌ల్ల సుమారుగా 30 క్యాల‌రీల మేర శ‌క్తి ల‌భిస్తుంది. ఈ కాయ‌ల్లో 80 శాతం నీరు ఉంటుంది. ప్రొటీన్లు 3 గ్రాములు, ఫైబ‌ర్ 3 గ్రాములు, విట‌మిన్లు సి, ఎ, బి1, బి2, బి3, బి9, పొటాషియం, ఐర‌న్‌, క్యాల్షియం, మెగ్నిషియం, ఫాస్ఫ‌ర‌స్‌, జింక్‌, మాంగ‌నీస్ వంటి పోష‌కాలు ఈ కాయ‌ల్లో అధికంగా ఉంటాయి. ఫైటో న్యూట్రియెంట్లు, యాంటీ ఆక్సిడెంట్లు సైతం వీటిల్లో అధికంగా ఉంటాయి. అందువ‌ల్ల ఈ కాయ‌ల‌ను తింటే ఎంతో మేలు జ‌రుగుతుంది. బోడ‌కాకర కాయ‌ల‌లో విట‌మిన్ సి, యాంటీ ఆక్సిడెంట్లు అధికంగా ఉంటాయి. క‌నుక ఈ కాయ‌ల‌ను తింటే శ‌రీర రోగ నిరోధ‌క వ్య‌వ‌స్థ ప‌టిష్టంగా మారుతుంది. ఈ కాయ‌ల్లో ఉండే యాంటీ ఆక్సిడెంట్లు రోగ నిరోధ‌క వ్య‌వ‌స్థ క‌ణాల‌ను ఆరోగ్యంగా ఉంచుతాయి. దీంతో శ‌రీరం ఇన్‌ఫెక్ష‌న్ల‌కు వ్య‌తిరేకంగా పోరాడుతుంది. ముఖ్యంగా సీజ‌న‌ల్ వ్యాధులైన ద‌గ్గు, జ‌లుబు నుంచి ఉప‌శ‌మ‌నం ల‌భిస్తుంది. ఈ సీజ‌న్‌లో వ‌చ్చే వ్యాధుల నుంచి బ‌య‌ట ప‌డ‌వ‌చ్చు.

Friday, 4 July 2025

Olive oil

 Olive oil contains oleocanthal, a phenolic compound that may be key in targeting cancer cells without harming healthy ones. 

The study adds to the numerous health benefits of olive oil, including improving the immune system, protecting bones, and even reducing the risk of Alzheimer’s disease.



The concentration of oleocanthal differs in different varieties of olive oils, due to their origin, harvest time, and processing methods. 

The researchers tested a variety of olive oils to determine their respective concentrations of oleocanthal, which ranged from very low to very high. They found that olive oils with high oleocanthal content completely killed in vitro cancer cells like purified oleocanthal.

Avisa

 అవిసె గింజలు గుండె ఆరోగ్యాన్ని కాపాడుకోవడంలో చాలా ప్రయోజనకరంగా ఉంటాయి. వయసు పెరిగే కొద్దీ కొలెస్ట్రాల్ స్థాయిలను అదుపులో ఉంచుకోవడం చాలా ముఖ్యం. అవిసె గింజల్లో ఫైబర్, ఒమేగా-3 కొవ్వు ఆమ్లాలు పుష్కలంగా ఉంటాయి. ఈ రెండూ చెడు కొలెస్ట్రాల్‌ను తగ్గించడంలో, రక్త ప్రసరణను మెరుగుపరచడంలో సహాయపడతాయి.